Koronák, hídpótlások

Azokban az esetekben, mikor a fogat a nagymértékű anyaghiány miatt töméssel már nem tudjuk helyreállítani, borítókorona felhelyezésével esztétikus, színtartó és tartós megoldást nyújthatunk. Ezek a restaurátumok beborítják a fog minden felszínét. Anyaguk lehet akrilát, tisztán kerámia, fémvázra égetett kerámia (lehet nemesfém is), cirkónium- oxid vázra égetett kerámia. Minden esetben a pácienssel egyeztetve az adott helyzetnek legmegfelelőbb pótlást választjuk ki. Anyagválasztásunkat meghatározza az esztétika, az adott fog funkciója (statika) és az ár.

A foghiányok pótlása funkcionális és esztétikai szempontból is fontos. A fogak elvesztése összetett problémát okoz. Már egy fog elvesztése is megbontja a fogsor egységét. A fogak közti kontaktpontrendszer megbomlásával elindul a szomszédos és szemben lévő fogak elvándorlása, dőlése, fokozva azok terhelését és megnehezítve a tisztítást. A fogak megváltozott helyzete szuvasodáshoz, tasakképződéshez valamint fokozott kopáshoz vezethet, csökkentve a rágóképességet. 

Ellátásuk történhet hídpótlással is, a megtartott szomszédos, úgynevezett pillérfogak megfelelő előkészítésével, preparálásával. Lenyomatvételt követően minden esetben készül a rendelőben egy ideiglenes műanyag fogpótlás, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített híd cementezéssel kerül rögzítésre a pillérfogakon. A hídpótlás anyagát a koronához hasonlóan konzultáció alkalmával, a pácienssel közösen választjuk ki.

IDŐPONTFOGLALÁS

  KAPCSOLAT:

  Dr. Kovács Dóra
  Esztétikai fogászat · Parodontológus · Általános fogorvos
  Budapest 1052 Fehérhajó utca 8-10 fsz. 6.
  Tel.: 06 30 688 6852
  E-mail info@parodontologus.eu